Skip to content

Nieuwe hoop voor Rusinga Island

Op het door Leven met de aarde in 2018 georganiseerde watercongres in Arnhem werd ook aandacht geschonken aan een project in Kenia. Daar zijn inmiddels grote stappen gedaan.

In de reisgids; Kenia, door Ole Helmhausen, uit 1991 staat het volgende geschreven over Rusinga Island;

“Het eiland is van een ongenaakbare schoonheid. Het binnenland is stenig, in het centrum verrijzen steile rotsen. de grond is eeuwenlang door geiten kaalgevreten. Droogte en een sleetse wind maken het leven op het eiland tot een harde aangelegenheid. De weinige keren dat het regent, valt het water met bakken uit de lucht en sleept de aarde met verwoestende kracht het meer in of sijpelt de poreuze rotsen in. Bijna alle bomen zijn gekapt en al het hout is als brandhout of houtskool verbruikt. Het eiland lijkt ecologisch gezien aan zijn einde. “

Nu is het 2020.
Dankzij de inspanningen van de stichting Badilisha is langzaamaan de hele community gaan inzien dat “het einde van het eiland” voor hen zelf ook het einde betekent. Er zijn met giften uit vele hoeken, waarvan een deel uit Nederland, met grote inspanningen en veel vrijwilligers, met voorlichting en hulp, grote stappen gemaakt. En nu is het eiland zodanig beplant dat het al beter in staat is om grote regenvallen beter aan te kunnen. De stenen zijn als terrassen gelegd om wegspoelen van grond tegen te gaan. Een kwekerij is aangelegd, zaailingen worden grootgebracht en een groen waas breidt zich weer over het eiland uit.
Bossen leveren ook voedsel, vruchten, en medicijnen.
Kinderen leren hoe belangrijk het is de natuur in tact te laten, te ondersteunen, te heiligen.
Omdat door de corona-maatregelen veel onmogelijk werd, is er veel werk verricht in de kwekerij, die op volle toeren draait. De eerste kleine oogsten zijn ook benut om zaden te gebruiken; ontzettend veel kleine plantjes waren het resultaat. Deze worden met veel zorg grootgebracht, tot ze zo sterk zullen zijn dat ze in de natuur kunnen worden geplant. Wellicht weer door de kinderen! Door de corona-dreiging zijn de scholen tot januari dicht en worden er geen groepsactiviteiten georganiseerd. Maar daarna zullen er weer dingen worden opgestart.

Op https://rusingakids.wordpress.com/ verschijnen geregeld berichten en foto’s.
Giften zijn altijd zeer welkom via paypal op email; badilisha.rusinga@gmail.com

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top