Skip to content

Opinie: ‘Paved Paradise’, een onwetenschappelijke aanval op biologische landbouw

Opiniestuk van Tosca Peschier in Biojornaal

Deze weken speelt er in filmtheaters in Nederland een nieuwe documentaire: Paved Paradise. Volgens de makers, wetenschapsjournalist Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd, bewijst hun film dat biologische landbouw slecht is voor de biodiversiteit. Ze claimen dat biologische landbouw per definitie meer land nodig heeft om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren als conventionele landbouw en dat als we overschakelen op meer biologische landbouw dit ten koste gaat van grond voor natuurgebieden. “Helaas staat deze film, die wordt gepresenteerd als een onafhankelijke documentaire van een wetenschapsjournalist, bol van de onwetenschappelijke claims en agro-industriebelangen. Boersma en de Vreugd negeren duizenden wetenschappelijke studies, wetenschappers en departementen die onderzoek doen naar biologische landbouw en agro-ecologie en bewijzen dat deze landbouwmethodes wel degelijk een groeiende wereldbevolking volledig kunnen voeden zonder extra land te gebruiken. Maar als de politiek en maatschappij zouden kiezen voor een 100% biologisch- en ecologisch landbouwsysteem dan raken landbouwmultinationals hun verdienmodellen van biljoenen euro’s en hun macht in de voedselketen kwijt. Uiteraard doen deze machtige grootkapitalistische bedrijven er al decennialang alles aan om dat te voorkomen. Het verbaast dan ook niet dat deze juich-documentaire-over-intensieve-landbouw is gesponsord door een hele rits aan bedrijven waaronder pesticidenfabrikant Syngenta, energievretende glastuinbouwbedrijven uit het Westland en de Rabobank”, aldus Tosca Peschier.

Lees de rest van haar opiniestuk op de website van biojornaal.nl >

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top