Skip to content

Operatie Steenbreek: Samen 10.000 geveltuinen aanleggen in 2021

Het gaat slecht met de biodiversiteit, straten staan blank na een flinke regenbui en versteende straten kampen met hittestress. Ja, betonnen en versteende straten zijn makkelijk in het onderhoud, maar zijn ook ongezellig en ongezond. De geveltuin is een eenvoudige stap naar een groener, socialer en klimaatadaptiever leven. Weinig mensen weten overigens dat je er een mág aanleggen.

WAAROM EEN CAMPAGNE?
Creatief bureau Groenemorgen is in mei 2020 in Rotterdam gestart met de campagne ‘1000 geveltuinen’. In amper 4 maanden tijd zijn er 959 nieuwe geveltuinen (ruim 4 kilometer!) bij gekomen. De ambitie is om dit initiatief in 2021 uit te rollen in 15 gemeenten om het vervolgens landelijk op te schalen in 2022. Deze ambitie sluit naadloos aan op de doelstellingen van Stichting Steenbreek, namelijk: samen zorgen voor een groene, klimaatbestendige en gezonde leefomgeving.

WAAROM EEN GEVELTUIN?
De voordelen van een geveltuin zijn legio: gezelliger voor de straat, goed voor de sociale cohesie, veel geveltuinen helpen de biodiversiteit te verhogen en koelen de straat af, en niet in de laatste plaats: zien tuinieren, doet tuinieren. De geveltuin is tevens een laagdrempelig onderwerp gebleken om het gesprek aan te gaan met bewoners over zwaardere thema’s zoals klimaatadaptatie, hittestress, groene daken en het afkoppelen van de regenpijp.

WAT DOET GROENEMORGEN?
Groenemorgen neemt het voortouw in deze campagne en zorgt voor de landelijke persaandacht. Wanneer uw gemeente meedoet, gaat u mee in de communicatie en leveren wij communicatiemiddelen aan zodat u de campagne bekend kunt maken onder uw inwoners. Samen met de contactpersoon voor Operatie Steenbreek van uw gemeente gaan we op zoek naar de juiste partners en deelnemers om de activiteit te laten slagen. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we gelukkig wat er wel, maar ook wat niet werkt.

Wij willen per stad bekijken wat een haalbaar doel is. In Rotterdam (700.000 inwoners) werkte een ambitieus maar tegelijkertijd haalbaar aantal van 1.000 geveltuinen goed. voor een stad met 150.000 inwoners kun je denken aan een doel van 250 geveltuinen.
In samenspraak met uw gemeente kunnen we de samenwerking op maat invullen. In Rotterdam bijvoorbeeld organiseerden we een winactie waarbij 100 Rotterdammers een geveltuin konden winnen. Ook leveren we (digitale) folders aan met informatie over de beste manier waarop je de geveltuinen kunt aanleggen en onderhouden, en welke beplanting het best gekozen kan worden voor een geveltuin.
Groenemorgen en Stichting Steenbreek slaan de handen ineen om in 2021 de ‘10.000 geveltuinencampagne’ te organiseren. Doet uw gemeente mee? Neem contact met ons op via info@steenbreek.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top