Skip to content

Corona, we kunnen er samen anders uitkomen

“Maak Nederland Koploper in de nieuwe groene economie”

Corona is ons onverwacht overvallen. Het is een test voor de wereld en ons samenleven.
Duidelijk was al dat overheid en politiek niet leren.  Zou dat in de toekomst anders zijn?
Hoe dan ook, we waren niet voorbereid op zo’n stevig virus dat door onszelf wordt verspreid.
Net zo goed als we niet voorbereid waren op andere rampen, zoals de 1953 februari watersnoodramp.
Over het algemeen geldt, dat geld bepaalt en dat we daarom niet zijn voorbereid.

Waar dit natuurlijke virus ook vandaan kwam, van een markt met eetbare wilde dieren, of uit een laboratorium waar men onzorgvuldig werkte, feit is dat door de maatregelen die nodig zijn om de ziekte zo min mogelijk haar gang te laten gaan, we allemaal merken hoe afhankelijk we zijn van geld en geld verdienen. Groter pleidooi voor een onvoorwaardelijk basisinkomen voor ieder kan niet bestaan.
We zien hoezeer dit systeem vervuilend werkt en veel te veel van de aarde vraagt. Onafhankelijker zijn van geld verdienen zal dat overvragen verminderen.

Ik zou wel willen weten hoe door corona wereldovershootday, of wereld-verteerdag, naar achteren gaat.  Een opdracht die we ten dienste hebben.
170 geleerden dringen erop aan om uit de crisis te leren en er anders uit te komen.
Lies Visscher schrijft de laatste tijd steeds: We moeten er samen anders uitkomen.
In dagblad Trouw van 24 april 2017 (drie jaar geleden!!!) een groot artikel: Maak Nederland Koploper in de nieuwe groene Economie

https://www.trouw.nl/nieuws/brief-90-hoogleraren-maak-nederland-koploper-in-de-nieuwe-groene-economie~be9eec2d/

De vraag is wel wat een groene economie is. Biodiversteit mag niet achteruitgaan. Een groene economie is een economie die niet groeit. Er is een heel andere economische constructie nodig. Lees het boek over vlinder-economie of over de donut-economie.
Leren uit het verleden en goed voorbereid zijn kan alleen als we onze geest ruimhartig openstellen voor iets nieuws. Niet angstig zijn voor het onbekende, het verrassende, dat wat niet paste in ons denken en doen, blijkt juist wel een oplossing, heel eenvoudig vaak.

Heeft u ideeën om in uw gemeente wereld-verteerdag naar achteren te krijgen ?  Het past bij de vraag “Hoe willen wij leven in het landschap?  Het past bij een aardewaardige democratie en het omgaan met erfgoed in een andere  nieuwe stijl
Stuur uw voorstel naar levenmetdeaarde@live.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top