Skip to content

Maak natuurinclusief bouwen verplicht in Nederland

Beste vrienden in Nederland,
Er is een nieuwe petitie op het burgerpetitieplatform van Avaaz, die jullie misschien zou kunnen interesseren:

De nieuwe regering heeft grote plannen om de woningnood te bestrijden. Tot 2030 worden er in Nederland een miljoen huizen gebouwd. Belangrijk, want iedere Nederlander heeft recht op een fatsoenlijke woning.

Wij willen dat dit op een natuurinclusieve manier gebeurt.

De natuur verkeert in nood, de natuurlijke leefomgeving is in het geding, de biodiversiteit neemt snel af en daarmee zijn ook wij mensen in gevaar. Op sommige plekken zijn al 75% van alle vliegende insecten verdwenen en met die insecten verdwijnen vogels en andere dieren.

We kunnen hier samen iets aan doen door in de toekomst op een andere manier woningen, gebouwen én gebieden te realiseren door ‘Natuurinclusief Bouwen’ tot norm te verheffen.

Wij roepen Hugo de Jonge, de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, op om de volgende maatregelen te verankeren binnen ‘De Nieuwe Omgevingswet’ die waarschijnlijk op 1 juli 2022 in werking treedt:

1. Natuur in de woning: in elke woning moeten nestelgelegenheden worden gerealiseerd voor gebouwafhankelijke soorten waaronder de huismus, gierzwaluw en vleermuizen.
2. Natuur op de woning: Alle platte daken dienen dubbel te worden gebruikt, in ieder geval voor zonnepanelen en/of vegetatie.
3. Natuur in de buurt: Elke woning dient uitzicht te hebben op natuurlijk groen, de openbare ruimte dient voor minimaal 30% uit groen te bestaan en er moet op wandelafstand toegang zijn tot openbaar groen.

Deze maatregelen zijn realiseerbaar en worden in andere Europese landen al omarmd. Het is nu tijd om ook in Nederland van natuurinclusief bouwen de norm te maken!

Als we genoeg handtekeningen verzamelen, overhandigen we ze aan de Tweede Kamer. Kom in actie en laat zien dat je om de natuur en om onze eigen gezondheid geeft! TEKEN en deel dit met iedereen:

Met hoop,

Anneke, Ine en het hele Avaaz-team

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top