Skip to content

Avaaz: “Jongeren gaan gebukt onder kimaatangst”

Dat is de hartverscheurende getuigenis van een jongere die ons uitlegt dat de klimaatcrisis haar angst aanjaagt. En ze is niet de enige.

Avaaz-leden hebben onlangs het grootste onderzoek ooit naar klimaatangst bij kinderen en jongeren gefinancierd: 10.000 mensen in 10 landen over de hele wereld hebben meegedaan. Het onderzoek laat zien dat de angst voor de klimaatcrisis in elk land heel groot is, en dat komt niet alleen door de vreselijke klimaatrampen die we meemaken. Het feit dat overheden er maar niet in slagen zinvolle actie te ondernemen in deze crisis heeft er ook mee te maken.

We kunnen een klimaatcatastrofe nog steeds afwenden. We weten wat nodig is en wat onze overheden moeten doen. Maar het vraagt doorslaggevende politieke wil en vastberadenheid — en die ontbreekt nog. Toch zien we een verandering. Er is nieuw momentum en er is nog steeds ruimte voor radicale, maar realistische hoop.

Dit zijn de conclusies van het onderzoek:

 45%

Bijna de helft van alle deelnemende jongeren (45%) zegt dat klimaatangst een invloed heeft op hun dagelijks leven: hoe ze spelen, eten, studeren en slapen.

 75%

Meer dan zeven op de tien (75%) jongeren geloven dat “de toekomst angstaanjagend is” — in Portugal is dat zelfs 81% en in de Filipijnen 92%.

 58%

58% zegt dat overheden “mij en/of volgende generaties verraden” en 64% zegt dat hun overheden te weinig doen om een klimaatramp te voorkomen.

 39%

Bijna vier op de tien jongeren (39%) zeggen dat ze twijfelen om zelf kinderen te krijgen.

Deze resultaten zijn alarmerend, maar volgens psychologen zijn kinderen niet de enigen die zich zo voelen. Klimaatangst is een fenomeen dat mensen van elke leeftijd overal treft. 

Het doel van deze e-mail is om ons allemaal te helpen begrijpen wat klimaatangst is, hoe we ermee kunnen leven en hoe die gevoelens ons kunnen inspireren om radicale hoop te blijven houden over onze ambitie om de planeet te beschermen. We willen de Avaaz-gemeenschap ook een ruimte bieden waar we onze ervaringen met dit thema kunnen delen, want verbinding kan een verschil maken (zie onderstaande knop).

De bevindingen van dit onderzoek kunnen ook een cruciale rol spelen in de klimaatrechtszaken die jongeren hebben aangespannen, zoals de historische klimaatzaak tegen 33 overheden waaraan Avaazers financieel bijdragen. Maar dat is nog niet alles: in de aanloop naar de VN-klimaattop dit jaar zetten we alles op alles om ervoor te zorgen dat dit onderzoek op het bureau van elke besluitvormer belandt. Zo kunnen we invloed uitoefenen op cruciale onderhandelingen en overheidsbeleid. De media maken nu al massaal melding van het rapport, en het heeft de krantenkoppen van grote internationale kranten gehaald. De secretaris-generaal van de VN heeft de bevindingen zelfs vermeld in zijn toespraak aan wereldleiders — ongelooflijk!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top