Skip to content

Bericht van Rusinga Island, Kenia

WIE WE ZIJN:

Wij zijn een op de gemeenschap gebaseerde organisatie die in 2007 is opgericht om speerpunt te zijn voor verschillende natuurbeschermings-werkzaamheden op het eiland. Sindsdien werken we samen met wezen en kwetsbare kinderen bij het runnen van voedselprogramma’s, ondersteunen we wezen bij toegang tot onderwijs, en trainen we ook boeren in duurzame manieren van voedselproductie. We hebben ook deelgenomen aan projecten om de levensstandaard van de gemeenschap te verbeteren, zoals de voorziening van schoon water voor meer dan 1500 gezinnen en ook het opzetten van toiletten en sanitaire voorzieningen in gemeenschappen en vissersgemeenschappen.

WAAR WE ZIJN :

Wij zijn gevestigd op Rusinga Island in de regio Victoriameer in Kenia. Het eiland is een van de vele eilanden van het Victoriameer. Visserij en kleinschalige landbouw zijn de belangrijkste economische activiteiten in het gebied.

WIE ZIJN ER BETROKKEN?

We hebben een team van meer dan 35 lokale vrijwilligers die betrokken zijn bij de directe uitvoering van het project in de gemeenschap. Lokaal hebben we hier vrouwengroepen, jongeren, scholen en we werken ook samen met kerken om de gemeenschap te bereiken.

WAT ZIJN WE NU AAN HET DOEN?

Momenteel is de organisatie betrokken bij verschillende projecten om bomen te planten en de biodiversiteit van de eilanden te herstellen.

Zoals;
A} Bomen kweken in de “nursery” is een van de activiteiten die we doen. We kopen zaden voor bomen die we kunnen kweken en verzamelen ook lokaal zaden die we uit de bomen kunnen halen. Momenteel hebben we het doel om meer dan 45.000 zaailingen te planten in de komende lange regentijd die is begonnen.

B}. Het planten van bomen met leden van de gemeenschap, kerken en meer dan 15 basisscholen en middelbare scholen op openbare percelen en in het inheemse bos op de heuveltoppen van het eiland. Wij willen ook vooral de jeugd enthousiast maken voor de projecten om hun toekomst te verbeteren.

C} De bescherming en het herstel van de inheemse bossen op de heuveltoppen.
We hebben 15 vrijwillige boswachters die de gemeenschap voorlichten over het belang van bosbescherming en die ook de gemeenschap en dieren in het wild weerhouden van de vernietiging van vegetatie. We hebben dit de afgelopen vier jaar gedaan en de verbetering is opmerkelijk: vrouwengroepen, jongeren en vrijwillige boswachters zetten grondbeschermingsstructuren op zoals “swales”, controleren dammen en schanskorven om de snelheid van het water op de gedegradeerde heuveltoppen te verminderen, om de snelheid van het water te controleren en ook om bodemerosie te voorkomen.

D} We enten en geven ook fruitbomen aan boeren en weduwen in de gemeenschap om bomen bij hun huizen te planten zodat zij fruit hebben om te eten en ook om hun inkomen te verbeteren met verkoop in het geval ze overschotten hebben.

D} Ook hebben we onze trainingsprogramma’s over duurzame landbouw, we hebben een informatiecentrum met boeken, we hebben ook een demonstratieboerderij met een kleine visvijver en een schoon watersysteem voor onze gemeenschap.

Het spijt ons te moeten melden dat een elektriciteitsprobleem onze plannen heeft gedwarsboomd om met de aangeschafte machine het produceren van briketten op gang te brengen. De briketten zijn een biobrandstof gemaakt van plantaardig afval. Het brandt langer, is schoon, geeft niet veel rook en heeft een groot potentieel om inkomsten te genereren. We hebben aangedrongen op reparatie, maar het lange wachten gaat door, want de beloften van de regeringsfunctionarissen blijven maar komen.

DANKBAARHEID
Onze dank gaat speciaal uit naar stichting Leven met de Aarde voor hun ondersteuning om zaden aan te kunnen kopen. Het maakt het ons mogelijk van de regens gebruik te maken. De zaden die we kochten zijn nu zaailingen die in de komende weken geplant zullen kunnen worden.
Namens de gemeenschap spreken wij onze enorme waardering uit.
We hebben enkele foto’s bijgevoegd om een idee te geven van ons werk hier op het eiland Rusinga.

websites;
www.rusinga.webnode.com
Home

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top