Skip to content

Hoe is het met Dorine van Norren?

De expositie van Dorine van Norren is nog tot en met 31 juli 2021 te zien in de Oude Ettense Kerk, Oude Kerkstraat 2. Aanmelden verplicht i.v.m. corona. Dat kan bij levenmetdeaarde@live.nl

Nu maar weinigen van ons elkaar face-to-face zien in deze moeilijke coronatijd, laten we op Rijksportaal collega’s aan het woord over hun reilen en zeilen in alle uithoeken van de wereld, en hun gedachten daarbij. Vandaag: hoe is het met Dorine van Norren, strategisch beleidsadviseur bij Directie Westelijk Halfrond.

Wat houdt je op dit moment het meest bezig?
Ik ben als strategisch beleidsadviseur betrokken bij alle facetten van het werk op het Westelijk Halfrond. Onlangs hadden we de regionale ambassadeursconferentie (16/17 juni) met als thema de geopolitieke situatie in Latijns Amerika en de Cariben (LAC) (rol van VS, China, Rusland, Iran, Turkije).
Daarnaast ging het over de zorgelijke trends in grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, zoals drugsproductie, doorvoer en handel vanuit de LAC. De coronapandemie heeft hard toegeslagen in Ltijns-Amerika en landen minder weerbaar gemaakt.

De economische en klimaat diplomatie kwamen ook aan de orde: Hoe ga je om met mogelijke tegenstrijdige belangen? Deze week hebben wij een kennis webinar over Colombia, waar het nu al maanden onrustig is door sociale protesten. Ons vorige webinars gingen over de effecten van de pandemie en handelingsperspectieven voor de LAC; en over de situatie in Venezuela en de impact daarvan op ons Koninkrijk.

Ook ben ik bezig met de aanbesteding voor de cursus Trans-Atlantische betrekkingen. Daarnaast gaan we een onderzoek doen naar de invloed van China in de LAC en met name op onze Caribisch landen in het Koninkrijk. En dan is er natuurlijk nog het jaarplan en de midterm review daarvan.

Een jaar geleden ben ik overgekomen van OCW waar ik gedetacheerd was en UNESCO deed. Veel mensen associëren dat alleen met cultuur en erfgoed, maar ik ontdekte dat er veel meer was: persvrijheid en bescherming van journalisten, wetenschap en ethische richtlijnen voor kunstmatige intelligentie, water, de rol van cultuur in duurzaamheid en natuurlijk onderwijs. Ook het werken met de Nationale UNESCO-commissie en maatschappelijke organisaties in Nederland was erg leuk.

Wat is het meest bijzondere/gekke/mooie dat je de afgelopen tijd op je werk of prive hebt meegemaakt? Iets dat je echt heeft geraakt?
Mijn leven tijdens corona was best saai, op mijn verhuizing naar Den Haag na. In mijn speurtocht naar nieuwe meubels kwam ik een antieke slaapkamer tegen uit 1918. Een man deed de gehele inboedel van zijn oudtante weg – die sinds haar grootouders niks had veranderd – maar kon er eigenlijk geen afscheid van nemen. Ik heb een groot deel van de spullen overgenomen, inclusief zijn familieportretten.

Mijn nieuwe huis dateert uit 1906 en ik heb het nu dus in stijl kunnen inrichten. Je kunt komen logeren in de sfeer van 1920.
De grootvader van de oudtante was politieman in Amsterdam; de helm met drie kruizen en de sabel zijn ook bewaard gebleven. Zo doe ik toch nog een beetje aan erfgoed behoud.

Helaas had hij de unieke piano uit 1900 al op de vuilstort gezet. Dat deed mij als pianospeler wel zeer. De marktplaatsconnectie is inmiddels een vriendschap geworden. Dat geldt ook voor het jonge homostel dat ik tegenkwam via marktplaats om een jas te kopen. Zo maak ik mijn nieuwe vrienden in corona tijd…

Een riante werkkamer
Waar werk je op ‘t moment? En hoe blijf je in contact met de rest van het team? En met je familie en vrienden?
Ik ben tijdens de pandemie naar Den Haag verhuisd, na mijn hele volwassen leven in Amsterdam (en op een aantal posten) te hebben gewoond. Om reistijd te besparen (maar dat was nu niet echt meer nodig) en ruimer te kunnen wonen. Ik heb sinds februari een grote werkkamer voor mijzelf in plaats van mijn kleine flatje in de hoofdstad. Elk weekend zie ik mijn vrienden in Amsterdam. Ik ga ook regelmatig bij mijn ouders nabij Amersfoort langs. Doordeweeks wandel of eet ik soms met collega’s en ja verder alles virtueel.

Heb je een passie die je door deze tijd heen helpt?
Ik ben naast mijn werk in 2017 gepromoveerd op welzijnstheorieën uit het Mondiale Zuiden: Zuid Afrika (Ubuntu), Bhutan (Bruto Nationaal Geluk) en Ecuador (Buen Vivir). Die verbind ik dan met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Deze landen hebben het opgenomen in hun grondwet en ik heb ook gekeken naar de jurisprudentie, zoals die over de rechten van de natuur in Ecuador, en ‘restorative justice’ in Zuid Afrika.

Ik schrijf regelmatig wetenschappelijke of journalistieke artikelen hierover. Het is een uit de hand gelopen hobby waarvoor ik inmiddels de hele wereld (pre-corona) ben rondgereisd om lezingen te geven. Het meest eervolle was de uitnodiging van de regering van Zuid-Korea om iets te komen vertellen voor hun jaarlijkse leergang voor diplomaten van over de hele wereld (Seoul); en het jaar daarop voor hun tweejaarlijkse World Humanities Forum (Busan).
Dat contact liep via UNESCO. Helaas ging dit jaar de conferentie niet door en moest ik mijn panel virtueel doen. Daardoor heb ik een bezoek aan de oude hoofdstad Gyeongju gemist. Ik ben ook in Tanzania, Maleisie, Costa Rica, Grenoble, Oxford, Luik, en Colombo geweest maar dan op eigen kosten.

Expositie in kerk van Etten (nabij Doetinchem): Reis door de wereld- Leven met de aarde
Verder heb ik een reizende tentoonstelling gemaakt. Deze gaat over geopolitiek en hoe werelddelen met elkaar communiceren en andere visies op ontwikkeling, welzijn of duurzaamheid hebben. Daarvoor heb ik de Griekse archetypen gebruikt.

Zo is Amerika Zeus, de oppergod, gefocust op economie; en Europa Apollo, de meest favoriete zoon (zonnegod), gericht op recht en bestuur. Afrika is daarentegen (in onze ogen) het ‘enfant terrible’ Dionysus, god van de mystiek (wijn). Ik heb ooit een presentatie bij DIE gegeven die tot veel hilariteit leidde, omdat ik natuurlijk ook even de archetypen binnen het team benoemde. Daar was niet iedereen het mee eens, maar het leidde wel tot een leuke discussie.

En heb je tips voor of vragen aan de BZ-collega’s?
Het zou leuk zijn om de resultaten van mijn proefschrift terug te geven aan BZ, zoals ik dat bij DAF en IGG heb gedaan. Ik heb immers gebruik kunnen maken van de promotieregeling van BZ. Mijn vraag aan collega’s is dus: hebben jullie belangstelling? Dan kom ik er graag een keer wat over vertellen, toegesneden op jullie regio of thema.

Mijn tip is: durf uit de tredmolen te stappen, volg je hart en blijf je breed oriënteren. Na 15 jaar regulier BZ-werk had ik behoefte aan intellectuele zuurstof en ben ik andere dingen gaan doen. Daarmee ben ik geen ambassadeur geworden, maar zoals een Tibetaanse vriendin het uitdrukte: “nu ben je wereldambassadeur voor Happiness”. Dat heeft in Azië overigens een andere betekenis dan hier, namelijk het vinden van de perfecte balans in je leven.

Ik hoop dat BZ toch een beetje de ‘homo universalis’ blijft omarmen en niet alleen een bureaucratische machine wordt. Want waar is die prachtige vleugel (en dito lunchconcerten) gebleven? Bij OCW staat er nog eentje… misschien kunnen we met dat ministerie een kantoor delen? In de tussentijd vraag ik me af: is er mogelijkheid tot exposeren in het huidige BZ-gebouw in de Rijnstraat?

Tekst en foto’s: Dorine van Norren (DWH) i.s.m. Thijs Imandt (COM)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top