Skip to content

Excursies Eetbare wilde planten in de Achterhoek

In de week van 28 juni tot 3 juli heeft “Leven met de Aarde”  excursies “Eetbare Wilde Planten”  georganiseerd.   Ellen Aarsman is uit Mijdrecht gekomen en heeft op vijf locaties excursies verzorgd.  Hierdoor hebben Eetbare Wilde Planten meer bekendheid gekregen en zijn -bijna letterlijk- beter “op de kaart” gezet.
Er zijn bijna 70 mensen geweest die meededen. Ellen heeft boeken laten zien waar we nog verder in kunnen studeren, recepten uitproberen. Haar man Roy staat haar trouw terzijde. Na de excursie worden de deelnemers verwelkomd aan een tafel met kruidenboter met wilde bloemetjes, thee van watermunt en pesto van daslook. Ook wordt er salade geproefd waar wilde planten deel van uit maken. Er zijn regels waar iedereen zich aan moet houden. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan 250 gram tegelijk uit de natuur meenemen. Te veel plukken maakt dat de natuur beschadigt, of dat er te weinig overblijft voor de dieren. Op blaadjes kunnen eitjes of rupsen en poppen zitten van vlinders. Die moeten natuurlijk door kunnen ontwikkelen. Voor Ellen is de lievelingsplant de Vlier. die is heel veelzijdig. Maar niet ijpe vruchten mag men niet eten en de bessen moeten altijd worden gekookt.
De belangrijkste eetbare planten zijn de bekende brandnetel, het zevenblad, paardenbloem, smalbladige- en breedbladige weegbre, look zonder look, daslook.  In werkelijkheid zijn er wel 200 eetbare soorten in Nederland. Van de gele bloemen is alleen de paardenbloem eetbaar. De rest van de gele bloemen: afblijven.
Tijdens de excursies zijn leuke nieuwe contacten gelegd, waar ook weer afspraken uit voortkomen. Zo kunnen we binnenkort een excursie Eetbare Wilde Planten verwachten in Arnhem. Jan Paul Buyvoets heeft tijdens de wandelingen filmopnames gemaakt. We zijn benieuwd naar het resultaat. Voor iedereen kan het interessant zijn meer te leren over de wilde planten, waaruit tenslotte onze gangbare groenten uit voortkomen. Ellen werkt graag met  jonge kinderen. Kinderen zijn vaak heel enthousiast en spontaan.
Tijdens de excursie kreeg ieder de folder Eetbare Wilde planten, die is in te zien:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top