Skip to content

Earth Overshoot Day

Door Marijke Verstappen, secretaris gemeente Oude IJsselstreek

Wat maakt dat je je bewust wordt van de omvang van het klimaatprobleem en in de actiestand gaat? Foto’s over slinkende gletsjers, percentages afname biodiversiteit? Voor mij hoort Earth Overshoot Day ook in het rijtje van de ‘wake up call’.

Met die confronterende tabel die toont op welke dag van het jaar (gerekend vanaf 1 januari) we wereldwijd net zoveel grondstoffen verbruiken als de aarde in één jaar kan opbrengen. Grondstoffen om te leven, wonen, werken, recreëren. En de dag waarop water en bos onze CO2-uitstoot en ons afval niet meer kunnen absorberen.

Toen ik op een zwart-wit tv-tje de eerste mens op de maan zag landen in 1969, draaiden we als het ware nog ‘quitte’. Nu hebben we al 1,7 aarde nodig. In 2018 viel die dag namelijk al op 1 augustus.
Als privépersoon en in je werk kun je helpen om die dag weer naar achteren te brengen. In mijn huidige en vorige werkomgeving (gemeente Oude IJsselstreek en Wageningen) zijn we bijvoorbeeld aan de slag gegaan met circulair inkopen. Als klant hebben we immers invloed en geven we het goede voorbeeld. Om een bedrijf te stimuleren tot innovatie of te helpen een nieuw businessmodel te ontwikkelen. De hele overheid tezamen koopt jaarlijks voor zo’n 70 miljard in, dus dat tikt aan als we dat allemaal in versneld tempo gaan doen. En natuurlijk eerst bedenken of je echt iets nieuws nodig hebt…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top