Het unieke initiatief 'Vrienden op de fiets' bestaat dit jaar 40 jaar. Dat werd gevierd…
Masterclass-serie voor Achterhoekse foodondernemers
Voor Achterhoekse boeren, slagers, bakkers, chef-koks of andere food-ondernemers start in oktober 2020 de Masterclass-serie “Vermarkten van Achterhoek food”. Het is een initiatief van de gemeenten Berkelland, Aalten, Winterswijk en Oude IJsselstreek en Versboerderij Daalwiek uit Geesteren. Er is plaats voor 25 bedrijven die actief zijn of gaan worden met lokaal geproduceerd voedsel.
Op acht dagen gaan food-ondernemers aan de slag gaan met hun eigen innovatieve ideeën, ondersteund door experts. Centraal staat daarbij het vermarkten van producten van de streek, met oog voor natuur en landschap en leefbaarheid. Per bijeenkomst wordt een specifiek thema behandeld zoals voedselveiligheid, inzicht in afzetkanalen, marketing, consumentengedrag, klantenbinding en nieuwe verdienmodellen.
De Masterclass is bedoeld voor boeren en MKB-ondernemers (bijv. bakkers, slagers, kleinschalige lokale verwerkers, horeca, cateraars, logistieke dienstverleners, hoteliers). Er is plaats voor 25 ondernemers die met een vernieuwend idee rondlopen of daaraan willen werken.
Inschrijven en selectie
Tot 16 september 2020 kunnen geïnteresseerden zich inschrijven en daarbij hun motivatie aangeven. Iedere aanmelder ontvangt een uitnodiging voor een avondsessie met een interessante spreker over het onderwerp. Vervolgens vindt een selectie plaats om met de 25 meest gemotiveerde ondernemers/ondernemers met het meest kansrijke idee de serie van acht masterclasses in te gaan.
Een uitgebreid deelnemersprofiel met een link naar de aanmeldsite staat op de websites van de initiatiefnemers: gemeenten Berkelland, Aalten, Winterswijk en Oude IJsselstreek en Versboerderij Daalwiek. Deelnamekosten bedragen € 180, voor onkosten en excursies. De serie Masterclasses wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en vier gemeenten in de Achterhoek.
Achterhoek Food
Provincie en gemeenten werken samen aan het economisch en sociaal vitaal houden van het landelijk gebied. Tegelijk is er de opgave om te verduurzamen met aspecten als natuur, landschap, biodiversiteit, milieu, dierwelzijn, volksgezondheid, voedselkwaliteit en klimaat. Innovatie in ketensamenwerking en meer afzet van lokaal geproduceerd voedsel met een duurzame meerwaarde, is de verbindende factor.
Maikel van der Neut, wethouder van de gemeente Berkelland: “Voedsel van dichtbij is verser, lekkerder en maakt kwaliteit inzichtelijker. Dat sluit aan bij de wens van steeds meer consumenten die precies willen weten waar hun eten vandaan komt en kwaliteitseisen stellen. Met natuur-inclusief voedsel van eigen bodem hebben wij een mooie propositie die bijdraagt aan toekomstbestendige landbouw, biodiversiteit en behoud van ons gewaardeerde coulisselandschap. We noemen dat samenhangende idee Achterhoek Food. Daarbij ondersteunen we graag onze agrariërs, maar ook kleinschalige verwerkers, bakkers, slagers, boerderijverkoop in hun zoektocht naar tevreden consumenten.”
Comments (0)